O fi iarna anotimpul cadourilor si concediilor prelungite, dar poate fi si sezonul batailor de cap cand vine vorba de intretinerea instalatiilor. Variatiile de temperatura si precipitatiile semnificative din aceasta perioada pot produce destul de multe probleme pentru sistemele de instalatii, mai ales pentru cele mai vechi. Si, dupa cum bine stim, mare parte din instalatiile din Romania nu se ridica la un nivel optim, asa ca e bine sa stiti ce sa faceti daca apar probleme si chiar cum sa le evitati. Desigur, cele mai multe probleme pot aparea la instalatiile de exterior, adica acelea care sunt expuse direct intemperiilor. In dorinta de a economisi, multi dintre noi optam pentru piese si instalatii mai ieftine, dar acestea sunt si mult mai sensibile la variatii de temperatura, mai ales la cele extreme. Aceste piese sunt facute din materiale mai putin exceptionale, astfel ca pot ceda mult mai repede si mai usor decat cele de calitate. Totusi, sa nu credeti ca instalatiile de subteran, precum o pompa submersibila, nu poate fi afectata de conditiile atmosferice. In iernile grele, pamantul poate ingheta, iar asta poate afecta sistemele subterane. La fel cum pot fi probleme cu furnizarea curentului si a gazului pe timp de iarna pentru ca ingheata conductele, la fel pot fi probleme si cu sistemele mai mici, care deservesc o singura casa. Apoi, tinand cont ca aceste sisteme au si componente electrice, topirea brusca a zapezii intr-o zi mai calda poate duce la infiltratii de apa care pot fi periculoase. Totusi, care sunt cele mai comune probleme care pot aparea pe timp de iarna din punctul de vedere al instalatiilor?
- Tevile si conductele pot ingheta. Aceasta este cea mai comuna problema care poate aparea si se aplica mai ales acelor tevi care sunt expuse direct intemperiilor. Solutii la indemana ar putea fi administrarea unor substante anti inghet, dar trebui sa fiti atent ce tip de substanta folositi, pentru ca acelea cu o compozitie chimica prea ridicata pot rezulta in efecte corozive asupra instalatiilor si pot afecta calitatea apei care trece prin tevi.
- Fosele septice pot ingheta: Asemenea problem sunt destul de comune in cazul gospodariilor care nu si-au golit fosele septice de ceva timp. Daca tevile ingheata din pricina supraincarcarii, singura modalitate de a goli fosa e sapatul in pamantul inghetat, proces care va fi cu siguranta costisitor si anevoios. In mod ideal, ar trebui sa goliti fosa septica inainte de venirea sezonului rece pentru a evita aceasta problema.
- Cand presiunea apei scade foarte mult, poate fi un semn ca instalatia a inghetat partial si nu mai poate pompa apa suficient de rapid. De obicei, daca aveti instalat si un hidrofor, acesta va intra in functiune si va pompa apa la o presiune potrivita. Totusi, trebuie sa aveti grija ca si acest sistem sa fie protejat de frig si intemperii. Ideal, trebuie tinut intr-o incapere cu o temperatura relativ constanta si in care nu se poate infiltra apa. Chiar daca motorul hidroforului e bine protejat, elementele din exteriorul sistemului pot fi afectate de aerul foarte rece sau de apa.
- Zgomotele facute de instalatie pot fi neplacute. Pe timp de iarna, chiar si instalatiile care-si fac treaba pot cauza zgomote continue si neplacute, pentru ca sunt turate la maxim, astfel ca pot tremura si vibra, iar efectul poate fi neplacut. In acest caz, e mai bine sa chemati un profesionist care sa le regleze inainte de instaurarea iernii.
hidrofor, hidrofor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu