vineri, 30 martie 2012

Patru motive pentru a ‘trece’ pe energie solara

In mod cert, costurile legate de combustibil, precum si efectul environmental aferent sunt probleme care nu pot fi ignorate. Sursele alternative de energie nu sunt o noutate pentru nimeni, desigur, dar cei mai multi dintre oameni nu se gandesc la a-si modifica tot sistemul astfel incat intreaga casa sa fie alimentata de energie solara, de exemplu. In primul rand, panourile pot fi considerate inca scumpe de cumparatorul mediu, pentru ca investitia initiala e inca destul de mare pentru Romania. Apoi, o alta problema e faptul ca panourile solare nu intotdeauna pot sa asigure acelasi flux de energie electrica pe care o poate garanta un sistem conventional. Desigur, cei care doresc sa schimbe modul de energizare al casei trebuie sa-si regandeasca intreaga politica de consum, si anume o politica axata pe economisire. Daca putem invata sa nu consumam in exces, e posibil sa putem alimenta o gospodarie cu pana la 25% mai putin curent si prin urmare ne putem descurca si cu un sistem de panouri solare.

  • E gratis. Da, acesta ar fi cel mai important motiv imediat pentru a trece pe panouri solare. Energia electrica si gazul sunt destul de scumpe, mai ales pe timp de iarna. In schimb, energia solara e complet gratuita, singura investitie pe care trebuie s-o faci e cumpararea panourilor solare si eventual instalarea. De fapt, exista multe informatii online pe care le poti accesa, si care te pot invata cum sa-ti instalezi singur panourile solare si chiar sa le asamblezi, situatie in care e mai ieftin sa le cumperi. Daca vei face un calcul, vei vedea ca in 12-18 luni iti vei putea recupera investitia, iar de acolo inainte vei fi pe profit. Sau, daca nu doresti sa te deconectezi cu totul de la sistemul central, poti opta pentrun sistem mixt, pe panouri solare si sisteme traditionale de alimentare electrica si gaz. O instalatie de energie solara poate sa alimenteze orice tip de aparat, de la TV, computere la o pompa submersibila sau un hidrofor.
  • E mai putin poluant. Instalatiile de panouri solare nu dauneaza mediului la fel de mult precum instalatiile traditionale. Aceste instalatii au radiatii foarte mici, au mai putine cabluri si degaja mai putina caldura si au pierderi de sistem mai mici decat sistemele traditionale. Sigur, doar datorita catorva gospodarii care fac trecerea, nu vom sesiza diferente prea mari in privinta nivelului general de radiatii, dar o schimbare la nivel de societate in ceea ce priveste energia alternativa poate sa anticipeze o tara mai curata si placut de respirat.
  • E de incredere. Au fost foarte multe cazuri in care alimentarea cu electricitate si gaz e sistata din cauza unor probleme tehnice, tinand cont ca multe sisteme sunt invechite. Energia solara, pe de alta parte, nu se sisteaza niciodata, pentru ca si in zilele innorate de fapt se poate capta destul de multa energie pentru a alimenta o gospodarie.
  • E nelimitat. Soarele arde de aproape 5 miliarde de ani si va mai arde inca pe atat, cel putin, si nu exista niciun fel de restrictii in materie de consum, singurele limitari fiind cele determinate de caracteristicile tehnice ale sistemului. De fapt, energia solara e atat de abundenta si puternica, incat energia solara emisa de soare in cateva ore, daca ar fi captata corect, ar putea alimenta SUA un an intreg.

  • pompa submersibila, hidrofor

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu