Energia, de orice natura ar fi aceasta, inseamna punerea in miscare a tuturor activitatilor pe care intreaga planeta le desfasoara in acest moment. Energia reprezinta far vreo urma de indoiala motorul civilizatiei, dar in aceiasi masura si puterea economica mondiala pe care o au, ca un as in maneca, statele care detin cele mai mari resurse naturale de energie.
Energia este de doua tipuri, iar pana in prezent omenirea s-a axat pe folosirea resurselor naturale de energie din categoria celor epuizabile. Cu alte cuvinte pungi imense care contin petrol si gaze naturale au fost descoperite prin prospectiuni geologice si ulterior exploatate in regim industrial pentru satisfacerea cererilor. Intr-un rastimp mai mic sau mai indelungat aceste comori ascunse in adancuri isi vor epuiza capacitatea si se va ajunge la, ceea ce deja este discutat de cativa ani buni, o criza mondiala de resurse energetice.
Impactul va fi pe masura, iar scumpurile care vor urma in imediata apropiere a momentului epuizarii resurselor, vor afecta, intr-un mod pe care nu dorim inca sa ni-l imaginam, intreaga populatie a globului.
De aceea studiile si cercetarile si-au concetrat atentia catre gasirea altor resurse naturale pentru satisfacerea cererilor tot mai crescute de energie. Primul pas a fost facut catre energiile alternative care provin de la radiatia solara si forta vantului. Captarea energiei solare si a celei eoliene este in acest moment certa si ramane doar sa fie implementata in cat mai multe regiuni de pe glob unde aceste resurse sunt active din plin.
O mai nou resursa care cel putin in tara noastra inca nu este exploatata mai deloc, este cea a energiei apei geotermale. In adancuri, exista resurse mari de apa care se afla la temperaturi foarte ridicate si care poate fi utilizata cu mare succes pentru asigurarea incalzirii locuintelor si chiar pentru producerea de energie electrica datorita aburilor ce pot pune in miscare miniturbine care pot genera electricitate.
Pentru capatarea acestei resurse pretioase, se poate apela la o firma care are utilajele si forta umana calificata pentru a efectua foraje geotermale in conditii de siguranta si exploatare ulterioara la capacitate maxima.
Reusita unei astfel de captari de ape geotermale prin foraje puturi, va putea avea drept consecinta realizarea unei independente energetice atat pentru o gospodarie individuala, dar si pentru o comunicate sau zona rezidentiala care se afla in constructie si care doreste sa devina independenta din punct de vedere energetic la acest capitol. Economiile care se vor face prin folosirea unei resurse care practic solicita doar costul initial al captarii si care se va amortiza rapid in condtiile in care preturile pentru energia clasica vor continua sa creasca, vor fi pe masura si foarte bine primite de catre utilizatori. Pe langa costuri scazute, se va actiona direct si in sensul opririi poluarii aerului cu emisiile ce rezulta din arderea combustibililor fosili pentru producerea energiei.
Pentru toate aceste motive realizarea unor foraje geotermale pentru captarea apelor de adancime cu un ridicat factor caloric, reprezinta solutia pe care o asteptam de ceva vreme si care poate fi utilizata cu un randament chiar mai bun decat solutiile clasice.
Colateral unei astfel de actiuni se va putea opta si pentru foraje puturi apa, pentru captarea apei de suprafata sau adancime, pentru utilizarea ei casnisa sau industriala. Detinerea unei surse de alimentare cu apa de buna calitate reprezinta insasi asigurarea sanatatii celor care o vor consuma, iar efortul de a contracta executarea unor astfel de foraje puturi va fi recompensat prin calitatea apei primite. In plus activitatile comerciale sau de productie cu capacitate mica si medie vor putea si ele beneficia de folosirea apei extrase din straturile superioare acvifere, pentru procesul de productie, eliminand astfel risipa de apa potabila pe care ar fi folosit-o in mod obisnuit.
foraje geotermale, foraje puturi apa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu