joi, 12 aprilie 2012

Ce trebuie sa stii pentru a cumpara sistemul audio auto potrivit

Sistemele audio pentru masini au evoluat foarte mult in ultima vreme. Daca acum 20 de ani, puteam spera la cel mult un radio cat de cat puternic si un radiocasetofon, sistemele audio din ziua de azi pot rivaliza cu cele pe care le poti instala acasa sau chiar cu cele din unele localuri. Capacitatea sistemului auto a devenit pentru multi soferi o provocare, multi preferand chiar sa renunte la bancheta din spate pentru a instala un sistem de boxe cu adevarat impresionant. Altii, mai pasionati de calitatea sunetului decat de volum, investesc in sisteme de inalta precizie, astfel ca o stationare de 10 minute la stop poate fi o binemeritata pauza, in timpul careia te poti simti ca intr-o sala de concerte datorita sistemului audio de masina. Pentru incepatori, cautarea unui astfel de sistem poate sa fie destul de problematica. Industria sistemelor de sunet e printre cele mai complicate, tinand cont de toate detaliile care tin de procesarea si reproducerea sunetului la o fidelitate cat mai ridicata. Cu toate acestea, cu putina rabdare si atentie, puteti gasi sistemul cel mai potrivit pentru dumneavoastra.

 La fel ca in cazul oricarui alt produs, cel mai important e sa-l gasiti pe acela care satisface cel mai bine nevoile si gusturile dumneavoastra, si nu neaparat cel mai scump sau extravagant. Daca aveti nevoie doar de un sistem mic, pentru a asculta radio in timp ce conduceti, atunci cautarea nu va fi prea complicata. Daca, totusi, doriti un sistem foarte complex, cu multe optiuni de conexiune si sunet de inalta fidelitate, lucrurile se complica putin. Sa ne uitam putin la niste considerente de baza legate de tipurile de sisteme audio pentru masini. In termeni largi, exista doua tipuri “mari si late” de sisteme pentru masini, SNR si FR. SNR (Signal-to-noise ratio) masoara calitatea sunetului raportand, in decibeli, semnalul audio la zgomotul de fond al dizpozitivului. Cu cat semnalul e mai puternic, cu atat calitatea va fi mai buna. In principiu, un sistem cu o calitate cel putin decenta va avea un numar de decibeli mai mare, rata minima pentru un CD player fiind de 90-100 decibeli. FR (frequency response) se refera la spectrul de sunet (de la “joase” la “inalte”) care e redat de sistemul de sunet. Masurat in Hertzi, cu cat indicele e mai mare, cu atat sistemul are o acuitate mai buna, fiind capabil sa reproduca sunete foarte fine, fie ele de bass sau foarte inalte.

In ultimii ani, au devenit mai accesibile si sistemele audio digitale, care ofera o calitate a sunetului mult sporita in comparatie cu sistemele vechi. Aceste sisteme digitale, procurabile de la oricare importator accesorii auto, pot accesa muzica de pe medii digitale, precum CD, DVD sau stickuri USB, asta pe langa functia clasica de radio. Daca folositi adesea stickuri USB pentru a transporta muzica, verificati ca sistemul pe care-l vizati sa suporte acest tip de conexiune. Altfel, va trebui sa schimbati discuri in functie de ce doriti sa ascultati, operatiune destul de neplacuta, mai ales in trafic. Puteti alege intre modele care se integreaza in bordul masinii sau sisteme externe, pe care le montati oriunde gasiti spatiu in masina. Cei mai multi soferi opteaza pentru sisteme care pot fi integrate in bord- in acest caz, nu uitati sa verificati ca dimensiunile locului din bord si cele ale sistemului sa corespunda.

Cat despre boxe, si acestea trebuie alese in functie de preferinte. Daca doriti o atmosfera “de club”, va trebui poate sa investiti mai mult intr-un subwoofer de calitate si intr-un sistem de boxe in spate, in fata si in lateral. Sau, pentru un sistem axat mai mult pe redarea de muzica clasica, de exemplu, e mai recomandabil un sistem audio de capacitate mai mica, dar fidelitate mai mare.   


huse auto, huse auto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu