miercuri, 16 mai 2012

Computere noi vs computere folosite

Daca ai pornit in cautarea unui calculator nou, exista doua variante principale pe care le ai: sa cauti un calculator nou unul folosit, la mana a doua. La fel ca in cazul altor tipuri de electronice, alegerea unor calculatoare second hand de calitate e o operatiune care cere atentie, putina pricepere si chiar noroc. Calculatoarele noi, pe de alta parte, ar trebui, cel putin in teorie, sa se comporte perfect de cum le scoti din cutie si le conectezi la priza- dar bineinteles ca asta nu se intampla tot timpul. Piata romaneasca e, din pacate, o tinta de rang secund pentru marii producatori de calculatoare, asa ca liniile de PCuri noi care ajung in magazinele romanesti sunt de obicei din categoriile inferioare de calitate. Mai clar, componentele si manopera folosite pentru construirea acestor calculatoare sunt mai putin impresionante, iar cele cu adevarat de calitate au de obicei preturi destul de mari.

Pe de alta parte, magazinele de calculatoare sh ofera computere “refurbished”, de cele mai multe importate din strainatate. Aceste calculatoare ori au fost folosite o perioada si apoi abandonate/donate, ori au fost returnate de cumparaturi din cauze tehnice. De multe ori, aceste calculatoare nu aveau probleme foarte grave, iar dupa ce au fost verificate de profesionisti, sunt din nou trimise spre vanzare, la preturi considerabil mai mici decat cel de raft. Desigur, aceste calculatoare vin cu garantie, doar ca de multe ori nu e atat de indelungata precum cea de care se bucura un calculator nou. In continuare, sa trecem in revista cateva motive pro in favoarea fiecarei categorii.

Calculatoare noi:

-          Garantie indelungata. Cele mai multe calculatoare noi vin cu o garantie de cel putin 12 luni, desi doar unele dintre componente vor avea perioade de garantie mai indelungate. Cel mai bine e sa cauti un magazin care ofera garantie pe sistem, si nu pe componente, astfel vei fi protejat in caz ca se intampla orice accident.

-          Generatii hardware mai noi: Calcutoarele tocmai iesite de pe banda de productie pot contine tipuri de componente de generatie noua, care sunt facute astfel incat sa ruleze programe mai complexe, gen jocuri . Cu toate astea, multe componente noi, desi pe hartie au caracteristici atragatoare, sunt produse de companii mai mici, folosing materiale si un proces industrial nu tocmai la standarde inalte. De aceea, e recomandabil sa verifici ce tip de RAM are calculatorul, cine e producatorul sursei de energie si chiar sa citesti niste opinii despre calitatea carcasei folosite.

Calculatoare la mana a doua:

-          Pretul: Aceste calculatoare sunt importate de firme specializate la preturi foarte mici de la companii straine care le-au abandonat pentru ca doreau sa-si innoiasca tehnica de calcul, si nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu ele. Dupa ce sunt verificate si optimizate, aceste computere sunt vandute la preturi mult mai mici decat cele noi. In plus, aceste calculatoare vin cu garantie, deci nu exista riscul de a arunca banii pe fereastra.

-          Varietate: Spre deosebire de magazinele de computere care ofera doar 2-3 variante de configuratie, dealerii de calculatoare second hand au la dispozitie o arie de selectie mult mai vasta. Astfel, daca vrei sa-ti configurezi un calculator pentru jocuri sau unul pentru birou, sigur se va gasi intr-un depozit o configuratie potrivita pentru tine. Componentele din aceste computere, desi uzate, pot fi inca intr-o stare foarte buna de functionare, mai ales daca fostii proprietari le-au folosit corespunzator.


Tags: calculatoare second hand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu