miercuri, 29 februarie 2012

Titus Corlatean (PSD): Pozitia Romaniei privind Serbia e corecta pe fond, dar trebuia o comunicare mai buna

Romania sustine in continuare parcursul european al Serbiei, dar daca vrea sa adere la UE, statul vecin trebuie sa respecte anumite criterii, printre care si drepturile minoritatilor nationale, a afirmat la RFI presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean (PSD). El considera ca pozitia Romaniei este "corecta pe fond". Bucurestiul a blocat acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, pana cand nu va fi semnat un protocol privind minoritatile.

Titus Corlatean apreciaza ca pozitia Romaniei privind Serbia "este corecta pe fond. Romania a sustinut si sustine in continuare foarte serios si foarte ferm obtinerea candidaturii la Uniunea Europeana si viitoarea calitate de membru a UE pentru Serbia, in conditiile in care insa aceasta tara respecta intre altele criteriile politice de aderare, ceea ce inseamna si criteriul protectiei minoritatilor nationale, in special romanii din Serbia, indiferent de numele sub care sunt cunoscuti, romani sau vlahi".

Corlatean crede insa ca "Guvernul si MAE in principal ar fi trebuit sa transmita semnale mai concrete partenerilor europeni inainte, pentru a nu exista aceasta surpriza. Dar pe fond, ceea ce exista ca asteptare pentru garantarea drepturilor romanilor din Serbia este un subiect de discutie bilaterala de 20 de ani si din pacate nu s-a inregistrat de atunci nici cel mai mic progres".

Romania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Practic, Romania - reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor "ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.

Contestatiile depuse de fostii executivi ai Volksbank, Gerald Schreiner si Herwig Burgstaller impotriva BNR, solutionata in favoarea bancii Nationale

Atat fostul CEO al Volksbank, Gerald Schreiner cat si ex-vicepresedintele Herwig Burgstaller au pierdut procesele intentate Consiliului de Administratie al BNR prin care Banca Centrala le-a retras aprobarea de a exercita responsabilitati de administrare si/sau conducere intr-o banca. BNR fiind reprezentata la procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu. Fostul CEO al Volksbank este obligat sa achite  26.829,88 lei (circa 6000 de euro) cheltuieli de judecata catre BNR. Dosarul deschis de fostul vicepresedinte Burgstaller are numarul 7579/1/2010, pronuntarea avand loc zilele trecute.

"Litigiile care privesc activitatea Bancii Nationale a Romaniei, de autorizare si de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit, sunt extrem de rare. SCA Zamfirescu Racoti Predoiu a reprezentat cu succes, pe clientul sau, Banca Nationala a Romaniei in doua astfel de litigii, solutionate favorabil, in mod irevocabil, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de contencios administrativ si fiscal", se arata intr-un comunicat al Casei de avocatura.

In ambele cazuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursurile formulate de catre persoanele fizice care au detinut functii de management in sistemul bancar, cai de atac formulate impotriva hotararilor Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei privitoare la retragerea, fata de acestia, cu titlu de sanctiune, a aprobarii de a exercita responsabilitati de conducere intr-o banca comerciala. Instanta suprema, analizand conditiile de aplicare a acestor sanctiuni, a inlaturat criticile formulate impotriva hotararilor Bancii Nationale a Romaniei, prin intermediul unor hotarari judecatoresti irevocabile.

"Pot spune, fara sa gresesc, ca aceste cauze au ridicat multiple si interesante probleme de drept, gestionate cu succes de echipa noastra specializata in domeniul bancar-financiar, echipa care, in prezent, are in lucru un portofoliu de peste 1.500 de litigii pentru clienti ce reprezinta institutii de credit si institutii financiare nebancare", a declarat Calin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner Zamfirescu Racoti Predoiu.

Volksbank Romania a confirmat in martie 2010  printr-un comunicat de presa despartirea de CEO-ul Gerald Schreiner si de vicepresedintele Herwig Burgstaller. "Volksbank International a decis sa puna in aplicare o schimbare a personalului in cadrul retelei si grupului. Gerald Schreiner isi va folosi vasta experienta profesionala in noua calitate de responsabil pentru dezvoltarea modelului de business in cadrul grupului. Herwig Burgstaller isi va folosi valoroasa expertiza in cadrul bancilor din reteaua VBI. Noii membri ai Directoratului sunt deja numiti si asteapta aprobarea BNR. Acestia sunt manageri experimentati si de succes din cadrul grupului Volksbank", se arata in comunicatul Volksbank.